0%
Book now
0

No products in the cart.

palm palm

Γνωρίστε την Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη ιδρύθηκε το 1875, είναι μια από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας και είναι η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου. Πλούσια σε φυσική ομορφιά αλλά και σε Ιστορία. Η προηγούμενη ονομασία της ήταν “Δεδέαγατς” το οποίο σήμαινε στα Τουρκικά “Δέντρο του Παππού”. Μετά το τέλος του Α΄ παγκασμίου πολέμου ενσωματώθηκε στην Ελλάδα και ονομάστηκε Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του Βασιλιά Αλεξάνδρου Α΄ μετά τον θάνατό του .

 

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης

Ο Fάρος της Αλεξανδρούπολης είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Αλεξανδρούπολης, κατασκευασμένος από την Γαλλική εταιρία φάρων της Μεσογείου το 1850, κατόπιν σύμβασης με την τότε τουρκική κυβέρνηση. Είναι ο μεγαλύτερος Φάρος σε όλη την Ευρώπη με ύψος 18 μέτρα, ενώ αποτελείται από 98 εσωτερικά σκαλοπάτια που οδηγούν στον θάλαμο του φανού, όπου και μπορεί κάποιος να τον επισκεφτεί.

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο πάρκο της Διαδιάς ευδοκιμούν και συμβιώνουν πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Αποτελείται από δάση πεύκης και δρυός , βοσκοτόπια, καλλιέργειες καθώς και αρπακτικά πουλιά που αποτελούν προστατευόμενα είδη. Υπάρχουν τρία είδη γύπα, ο Μαυρόγυπας, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης.

Το Δέλτα του Έβρου

Ένας από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους σε εθνικό , ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, μιας και έχει πολύ μεγάλη αξία για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο, καθώς και τροφή, χιλιάδες πουλιά, όλες τις εποχές του χρόνου. Επιπλέον ζούν στις υδάτινες εκτάσεις του 46 είδη ψαριών καθώς και 300 είδη φυτών.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2002, τα εκθέματα του αφορούν την λατρεία, την διατροφή, χάλκινα και πήλινα σκεύη, την ύφανση, τις καλλιέργειες καθώς και τα ενδύματα της τότε εποχής.


Παραλία Αγίας Παρασκευής

14 χιλιόμετρα Δυτικά της Αλεξανδρούπολης μπορεί κανείς να επισκεφτεί την παραλία της Αγίας Παρασκευής. Μια παραλία με κρυστάλλινα νερά, οργανωμένη με αρκετά και όμορφα διαμορφωμένα καφέ-μπαρ, στα οποία μπορείς να απολαύσεις δροσιστικά κοκτέιλ αλλά και νόστιμα φαγητά, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Η παραλία της Αγίας Παρασκευής πήρε το όνομα της από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής όπου βρίσκεται εκεί, ενώ στις 26 Ιουλίου όπου είναι και η γιορτή του διοργανώνεται ένα αρκετά μεγάλο πανηγύρι.

Η Σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου

Βρίσκεται πάνω από το Λιμανάκι της Μάκρης. Λέγεται, ότι σε αυτή την σπηλιά, ζούσε η Κύκλωπας Πολύφημος γιος του θεού Ποσειδώνα και της νύμφης Θεώσης και ότι εκεί τον τύφλωσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του. Ακόμη λέγεται, ότι οι μεγάλοι και εντυπωσιακοί βράχοι που βρίσκονται μέχρι και μέσα στην θάλασσα ρίχθηκαν εκεί από τον κύκλωπα, ο οποίος τους πέταξε εκεί από τον θυμό του. Το σπήλαιο αποτελείται από δύο χώρους και διακρίνονται σκαλοπάτια, δεξαμενές και παρατηρητήριο. Δίπλα από την σπηλιά του κύκλωπα βρίσκεται ένας νεολιθικός οικισμός χρονολογίας περίπου στα 4.500 μ.Χ..

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά Της Τραϊανούπολης

Η Τραϊανούπολη είναι μια σημαντική ρωμαϊκή πόλη, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται 14 χλμ ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και νότια της κοινότητας Λουτρών. Την ίδρυσε ο αυτοκράτορας Μάρκος Ούλπιος Τραϊνός το 98-117 μ.Χ. Ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα αποτελεί η Χάνα, ένα κτίριο του 4ου αιώνα μ.Χ. , το οποίο χρησιμοποιούνταν σας ξενώνας, ενώ πίσω της υπάρχουν λουτρώνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σήμερα σώζονται στο σημείο, εκτός από την Χάνα και τα ερείπια εκκλησίας, αλλά και στο λόφο του Αγίου Γεωργίου μια πιθανή ακρόπολη του ρωμαϊκού οικισμού, καθώς και ερείπια του μουσουλμανικού τεκκέ του Ισικλάρ. Πιθανόν η επιλογή της τοποθεσίας της ρωμαϊκής πόλης έγινε λόγω των Ιαματικών πηγών της περιοχής.

Ιερός Ναός Παναγίας Κοσμοσώτειρας

είναι μοναστήρι που ιδρύθηκε από τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό στην τοποθεσία Βήρα (πρόκειται για τις σημερινές Φέρες νομού του Έβρου), κοντά στο δέλτα του Έβρου.Πιθανότερη ημερομηνία ίδρυσης θεωρείται το 1152. Το μοναστήρι, που θεωρείται ένα από το καλύτερα δείγματα της κωνσταντινουπολίτικης τέχνης στον ελλαδικό χώρο, λειτούργησε μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα. Γύρω στα 1355 οι χωρικοί που είχαν καταφύγει στον οχυρωμένο του περίβολο εγκαταστάθηκαν μονίμως, αναγκάζοντας τους μοναχούς να το εγκαταλείψουν. Αργότερα κατελήφθη από τους Οθωμανούς, οι οποίοι μετέβαλαν το καθολικό του σε τζαμί, το οποίο έγινε ο πυρήνας του οικισμού των Φερών. Το 1940 άρχισαν εργασίες συντήρησης και έκτοτε λειτουργεί ως χριστιανικός ναός. Στα τελευταία χρόνια είναι η επίσημη έδρα του Παγκοσμίου Σωματείου Θρακών. Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων του ναού από ορισμένο ύψος και πάνω, καθώς και οι επιφάνειες των θόλων καλυπτόταν από τοιχογραφίες. Μετά την αφαίρεση του σοβά με τον οποίο οι Τούρκοι τις κάλυψαν, σήμερα διακρίνονται χαμηλότερα, δύο επισκοπικές πομπές που καταλήγουν στις επισκοπικές μορφές του ιερού.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (2 χλμ ανατολικά της Αλεξανδρούπολης) βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκή της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες οδήγησε στην ένταξη του έργου “κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας” στο Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης, ως μία από τις βασικές του πτυχές και στην κατασκευή του μουσείου με τη σημερινή του μορφή.Βασικός σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων, τοπίου) της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της.

Κόκκινα Βράχια

Η παραλία Κόκκινα Βράχια βρίσκεται στην ακτογραμμή του Έβρου και βρέχεται από τα γαλάζια νερά του βόρειου Αιγαίου. Οι επισκέπτες του ακριτικού νομού θα τη συναντήσουν λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη, στα δυτικά και λίγο πριν τον παραθαλάσσιο οικισμό της Χιλής. Πρόκειται για μικρούς γραφικούς ορμίσκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες πλημμυρίζουν από κόσμο. Στα Κόκκινα Βράχια θα βρουν το ιδανικό μέρος για να απολαύσουν την ημέρα τους στη θάλασσα όσοι αγαπούν τις βουτιές, καθώς το πολυεπίπεδο βραχώδες ύψωμα στη μια άκρη, που φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα ύψος προσφέρεται για ριψοκίνδυνους κολυμβητές που δεν διστάζουν να δοκιμάσουν τις «δυνάμεις» τους! Αν και θεωρείται επικίνδυνη ενασχόληση, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα Κόκκινα Βράχια για την ευχαρίστηση που προσφέρει η αδρεναλίνη – και τα καταγάλανα νερά!

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από τους ναούς και τις μονές της εκκλησιαστικής επαρχίας της οικείας μητρόπολης. Ο κύριος όγκος των έργων χρονολογείται στο 18ο και 19ο αι. Λιγοστά είναι τα εκθέματα, κυρίως παλαίτυπα και λίγες φορητές εικόνες, που χρονολογούνται στους 15ο-16ο-17ο αι. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στεγάζεται στη Λεονταρίδειο σχολή που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη. Οι φορητές εικόνες αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου και ταυτόχρονα το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα της και εκπροσωπούν κάθε κατηγορία. Υπάρχουν εικόνες τέμπλου (δεσποτικές, δωδεκαόρτου, αποστολικά), προσκυνήσεως (προορισμένες για τον τοίχο ή για ιδιαίτερο προσκυνητάρι) και εικόνες διαφόρων μεγεθών για ιδιωτική λατρευτική χρήση. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης τρίπτυχα, μεμονωμένα φύλλα τριπτύχων, ένα ξυλόγλυπτο σταυρό τέμπλου, δύο Εσταυρωμένους λιτανείας, μία εικόνα με παράσταση Επιτάφιου Θρήνου, δύο λυπηρά και ένα δίπτυχο προθέσεως από ξύλο.

Ιστορικό Μουσείο

Το Μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή πινάκων ζωγραφικής κυρίως από καλλιτέχνες της περιοχής μας. Επίσης, φιλοξενείται για λογαριασμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ένα μεγάλο μέρος του έργου της σημαντικής ζωγράφου Χαρίκλειας Χατζησάββας- Φωτίου. Υπάρχει συλλογή περίπου 1.000 βιβλίων τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο στην ιστορία της πόλης αλλά και της Θράκης γενικότερα. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης έχει συλλεχθεί ένα πλούσιο αρχειακό υλικό που αποτελείται από φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά και παλιά αντικείμενα. Όλα αφορούν στην ιστορία της πόλης και είναι αρχειοθετημένα και ψηφιοποιημένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό αυτό εμπλουτίζεται συνεχώς με την προσκόμιση υλικού από τους συμπολίτες μας.

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια από την προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και της επεξεργασίας του μεταξιού, μέσα στο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.

+

Search your Room

Required fields are followed by *